Ιστορία
Πριν τους Συνδέσμους Εφέδρων Αξιωματικών υπήρχαν Γραφεία (Γ.Ε.Α.) σε κάθε Δήμο, με το ανώτερο κλιμάκιο την Πανελλήνιο Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών (Π.Ο.Ε.Α.). Αργότερα, οι Οργανώσεις των Ε.Α. έγιναν Ν.Π.Δ.Δ.(Ν. 1301/82) υπό την εποπτεία του Υ.Ε.Θ.Α./ΔΕΠΑΘΑ, καταργήθηκαν τα γραφεία των Δήμων και δημιουργήθηκαν οι Σύνδεσμοι Εφέδρων Αξιωματικών, ένας σε κάθε Νομό (ΣΕΑΝ) με την Ανώτατη Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών (Α.Π.Ο.Ε.Α.)
Το Γραφείο του Αιγάλεω, όπου μετέπειτα ορίστηκε ως έδρα του ΣΕΑΝ Δυτικής Αττικής, διοικούταν από 5μελές Δ.Σ. Μετά τον Ν. 1301/82 το Δ.Σ. του ΣΕΑΝ Δυτικής Αττικής μετατράπηκε σε 10μελές, διορισμένο μέχρι το 1994 από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και από το 1994 και μετά αιρετό-εκλεγμένο κατόπιν αρχαιρεσιών, με 3ετή θητεία. Με τον Ν. 3648/08 το Δ.Σ. έγινε 9μελες. Τον Μάϊο του 1994 εξελέγη και το 25μελες Δ.Σ. της Ανώτατης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών (Α.Π.Ο.Ε.Α.), στην οποία υπάγονται όλοι οι ΣΕΑΝ της Ελλάδας.
Σκοπός
Σκοπός του ΣΕΑΝ είναι (αρ.2 Ν. 1301/82 όπως αντικατ.με αρ.19 Ν.3648/08):
- Η ενημέρωση των Εφέδρων σε εφεδρεία Αξιωματικών που απολύονται από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) επί των τεχνολογικών εξελίξεων που οφείλονται στην εισαγωγή νέων οπλικών συστημάτων και των σύγχρονων μεθόδων διοίκησης και ηγεσίας.
- Η βελτίωση της ετοιμότητας των εφεδρικών δυνάμεων της Χώρας για την καλύτερη αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, καθώς επίσης και προβλημάτων που ανακύπτουν σε περίπτωση επιστράτευσης και πολεμικής κινητοποίησης.
- Η ανάπτυξη δραστηριότητας για την προώθηση του εθελοντισμού.
- Η ανάπτυξη ευρείας πολιτιστικής δραστηριότητας για την προώθηση του εφεδρικού πνεύματος.
- Η καλλιέργεια της ψυχικής ενότητας μεταξύ των εκτός των τάξεων των Ενόπλων Δυνάμεων Εφέδρων Αξιωματικών και η επιδίωξη της ηθικής και πνευματικής εξύψωσης τους και
- Η διατήρηση της επαφής τους με τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Με δεδομένο το γεγονός ότι οι ΣΕΑΝ δεν επιχορηγούνται από τον Κρατικό προϋπολογισμό και ότι τα διοικητικά τους συμβούλια είναι αιρετά και άμισθα, επιτελούν το Εθνικής σημασίας έργο τους με επιτυχία χωρίς ποτέ να τεθεί θέμα αναποτελεσματικότητας και δυσλειτουργίας τους.
Οι ΣΕΑΝ επιτελούν το κοινωνικό έργο του Εφεδρικού Κινήματος με απώτερο σκοπό την διατήρηση του αγωνιστικού φρονήματος και την δημιουργία ενότητας μεταξύ στρατού και λαού. Ενόψει δε και της λειτουργίας του θεσμού της “παλλαϊκής άμυνας” ,υπάρχει έντονη η ανάγκη διατήρησης ενός διευρυμένου και δυναμωμένου Εφεδρικού Κινήματος, πράγμα που μπορεί να εξασφαλισθεί μόνο με τους ΣΕΑΝ.
Η καθιερωμένη, από το 1982, πρακτική τους ΣΕΑΝ να φέρουν μορφή ΝΠΔΔ, έχει δημιουργήσει μια ιστορική συνέχεια για το Εφεδρικό Κίνημα και έχει αποδείξει τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητά του με αυτή την μορφή.